xai-de-ferreres-xai-del-bergueda

Lletó, recental, pasqual o oví major

Lletó, recental, pasqual o oví major és la classificació del xai. Cada nom està vinculat amb l’edat del xai. Segons els diferents territoris aquests noms poden tenir alguna variació. En aquesta entrada de blog descriurem cada tipus de xai.

Lletó o imperial, és el xai de 5-8 kg en canal. Té 1 mes o 1 mes i mig de vida. Es caracteritza perquè solament ha begut llet de la mare. El color de la seva carn és rosa pàl·lid i la seva textura és molt suau.

Recental, és el xai de 8-12 kg en canal. La seva particularitat és que no pot tenir més de 4 mesos. És el xai que habitualment oferim nosaltres. Les seves qualitats són molt bones en la textura de la carn, el color rosat i el gust.

Pasqual, és el xai de 12-15 kg en canal. La seva edat oscil·la entre els més de 4 mesos i per sota d’1 any. Com a curiositat, el seu nom fa referència al dia previst per menjar-se’l, a la celebració de la Pasqua.

Oví major, en aquest cas l’animal té més d’1 any. En la nostra zona no és habitual consumir aquest tipus de carn. És una carn molt feta i cal condimentar-la i fer una cocció més llarga per entendrir les peces.

La carn de xai en canal es manipula molt poc, fet que conserva tots els seus nutrients de forma natural. És una bona font de proteïna pel nostre cos. Té alts nivells de seleni (ajuda a combatre els atacs d’asma). També conté alts nivells de ferro (ajuda a prevenir l’anèmia). És una bona font de vitamina B12 (promou la salut del sistema nerviós). I també, té vitamina B3 (ajuda a protegir contra la malaltia d’Alzheimer).

Recorda, es pot menjar xai en qualsevol ocasió, en el dia a dia o per dies festius.